Er was eens... en toen was er taal.
Soms vraag ik mij af hoe onze taal is onstaan. Hebben ze gewoon ooit besloten dat ze een boom, een 'boom' noemen? Of was het helemaal niet zo gemakkelijk? Daarom ben ik op onderzoek gegaan en kan ik jullie er al een heleboel meer over vertellen.
Taboe.
Vroeger werd de taal nog niet zoveel onderzocht, de oorsprong van taal was lang een taboe.. In 1966 is er zelfs een wet in Parijs gekomen die zei dat er geen speculaties meer mochten gepubliceerd worden over de oorsprong van taal. Dit kunnen we verklaren door het feit dat de oorsprong van taal betrekking heeft op de theorie van Charles Darwin. Darwins theorie werd vroeger in het belachelijke getrokken en zeker door de geestelijke omdat het in tegenstrijd was met de kerkelijke mening over het ontstaan van de aarde.
Darwins theorie.
Darwins theorie verwijst dus niet alleen naar biologie maar ook naar taalkunde. Als we zijn theorie toepassen op taalkunde, dan kunnen we concluderen dat het ontstaan van een taal samenhangt met de evolutie van ons taalvermogen en de culturele evolutie van de taalvormen. Doordat we steeds meer zijn beginnen communiceren, zijn onze spraakorganen, gehoororganen en hersenen zich beter gaan ontwikkelen. Dat had als gevolg dat we steeds vlotter en beter konden communiceren.
De mens werd dus geleidelijk aan beter in grammatica en communiceren. Als Darwin gelijk heeft dan is het gebruik van taal dus ontstaan door natuurlijke oorzaken.
Het is een heel ruim onderwerp en er is nog steeds veel onderzoek naar. Wat we zeker weten is dat het een heel traag proces was met heel veel kleine stapjes. Op de dag van vandaag veranderen de grammatica- en spellingsregels nog steeds en ook de manier van communiceren verandert voortdurend. Zo veranderde de schrijfwijze van 'direkteur' naar het huidig gebruikte 'directeur'. Die regels zijn dus niet uitgevonden om jouw leven moeilijk te maken maar gewoon om ervoor te zorgen dat iedereen dezelfde spelling en grammatica gebruikt.
Reacties
Een reactie posten